news-details

Sabah stratejisi

Dün ABD'de ÜFE'nin beklentilerin üzerinde gelmesi (Gerçekleşme: %0,7, Beklenti %0,4) ile istihdam piyasası verilerinin sıkı görünümünü koruması Fed'in sıkılaştırıcı politikalarının devam edeceği endişelerini artırdı. Risk negatif ortamda Amerikan borsaları %1,3-1,8 arasında düşüş kaydettiler. Tahvil faizleri de yükseliş trendinde kalmaya devam etti. Avrupa'da ise piyasalar genel olarak pozitifti (Euro Stoxx 50 %+0,4).  Yurtiçinde, güne alıcılı başlayan endeks %7,5'lik prime ulaştıktan sonra kar satışları ile karşılaştı ve öğle saatlerinde  %0,1 eksiyi gördü. Gün sonu kapanış ise 5.009'dan gerçekleşirken, günlük yükseliş %1,2 oldu. İşlem hacmi ise 93,2 milyar TL'yi gösterdi. BİST-100'de sadece 26 hisse günü artıda kapatabildi. Günlük yükselişe destek veren hisselerde TUPRS, SASA ve EREGL ön plandaydı. TCELL, GUBRF ve PGSUS ise negatif ayrıştı. Diğer taraftan, BİST100 Dışı Endeks dün %3,12 oranında değer kaybetti. Bu sabaha bakıldığında dolar endeksinin (DXY 104,5) son 6 haftanın en yüksek seviyesine çıktığını görüyoruz.  Piyasalar tarafında ise ABD ve Avrupa vadelileri satıcılı seyrediyor. Asya'da da piyasalar negatif (Japonya hariç MSCI Asya Pasifik %-1,0). BİST-100'ün de güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Bugün yurtiçinde izlenecek veriler arasında konut satışları, piyasa katılımcıları beklenti anketi ve kısa vadeli dış borç istatistikleri bulunuyor. Yurtdışında ABD'de İhracat ve İthalat fiyatları açıklanacak ayrıca, Barkin ve Bowman'ın konuşmaları takip edilebilir. 


    

Makroekonomi

ABD'de ocak ayı ÜFE verileri takip edildi. Ocak ayı manşet ÜFE, aylık bazda %0,7 artışla beklentilerin (%0,4 artış) üzerinde artış kaydetti ve böylece son yedi ayın en yüksek aylık artışını sergiledi, yıllık bazda ise %6,5'ten %6 seviyesine yavaşlayarak Mart 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü, beklentiler ise %5,4 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Detaylara bakıldığında, ocak ayında manşet ÜFE'de aylık bazda beklentilerin üzerindeki artışta, enerji ürünleri fiyatlarının iki aylık düşüşün ardından yeniden artışa (%6,7 düşüşten %5 artışa) geçmesinin etkili olduğu gözlendi. Öte yandan, hizmet grubu fiyatlarının artış hızı bir önceki aya benzer şekilde (%0,4 artış) gerçekleşmekle birlikte, ağustos ayından bu yana en yüksek seviyelerde bulunmakta.

Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 11 Şubat haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, 195 bin kişi seviyesinden 194 bin kişi seviyesine hafif gerilemekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından yayınlanan aralık ayı konut fiyat endeksi endeksinin aylık artış hızı %3,86'dan %5,29 seviyesine hızlanırken, yıllık artış hızı ise %174,5'ten %167,8 seviyesine geriledi ve böylece eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürdü. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %58,7 arttı.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Bugün TSİ 16.30'da Richmond Fed Başkanı Barkin'in, TSİ 16.45'te Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman'ın ve TSİ 14.30'da ECB Yönetim Konseyi Üyesi Villeroy'un konuşmaları, Fed'in ve ECB'nin para politikalarına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Ayrıca İngiltere'de iç talebin seyrine ilişkin olarak ocak ayı perakende satışlar verisi TSİ 10'da takip edilecek. Perakende satışların, sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle ocakta aylık %0,3 gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından ocak ayı konut satışları verileri yayınlanacak. Toplam konut satışları, aralıkta aylık bazda %76,5 artış kaydederek yükselişini ikinci aya taşımıştı ve 207.963 adet seviyesinde gerçekleşmişti, bunun yanında yıllık bazda aralık ayında %8,2 oranında düşüş sergileyerek düşüşünü altıncı aya taşımıştı. Toplam konut satışlarının 2022 yılı genelinde ise bir önceki yıla göre %0,4 oranında sınırlı düşüşle 1,49 milyon adet seviyesinde gerçekleştiği gözlenmişti. Ayrıca yabancılara yapılan konut satışları ise aralık ayında aylık %5 oranında artış kaydetmiş ve böylece yükselişini üçüncü aya taşımıştı, bunun yanında yıllık bazda %18,6 oranında düşüşle son altı ayda gerilemeyi sürdürmüştü.

Ayrıca TSİ 10'da TCMB tarafından aralık ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlanacak. Buna göre, kasımda kısa vadeli dış borç stoku aylık 3 milyar USD artarken, yıllık ise 24,1 milyar USD artışla 145,4 milyar USD'ye yükselmişti. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, kasım ayında aylık 2,7 milyar USD artarken, yıllık ise 21,5 milyar USD artarak 189 milyar USD seviyesinde gerçekleşmişti.

Bunun yanında, TSİ 10'da TCMB tarafından şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak.

Şirket haberleri

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Şirket'in 4Ç2022'deki net dönem karı (konsolide) yıllık %46,9 oranında artarak 422,4mn TL'ye çıkmıştır. Ortalama piyasa beklentisi 370mn TL kar idi. Şirket'in genel teknik bölüm dengesi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %52,3 oranında düşüş kaydederek 4Ç2022'de 155,9mn TL'ye gerilemiştir. Diğer yandan, net yatırım gelirleri %196,3 oranında artarak 245,6mn TL'ye yükselmiştir.

Son çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 yılı net dönem karı 962,4mn TL olarak gerçekleşmiş ve yıllık %11,4 oranında gerilemiştir.
 
Akbank (AKBNK, Sınırlı Pozitif): Akbank pay piyasasında sağlıklı fiyat oluşumu ve istikrarının desteklenmesi suretiyle pay sahiplerinin menfaatlerinin korunması için; pay geri alım yapılmasına, bu pay geri alımında 52mn TL nominal hisseye kadar geri alım işlemi için ayrılan fonun azami 1 milyar TL olarak belirlenmesine ve geri alım işlemlerinin karar tarihinden itibaren 31.12.2023 tarihine kadar olan sürede gerçekleştirilmesine ve geri alıma ilişkin konularda Genel Müdürlük'ün yetkili kılınmasına karar vermiştir.

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Şirket'in bağlı ortaklığı Altek Alarko Elektrik Santralları Tesis İşletme ve Ticaret A.Ş., 3 ayrı lokasyonda Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 208 MW kurulu gücünde kapasiteye sahip olacak şekilde rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri ve bu tesisler kapsamında 208 MWsaat kapasiteli elektrik depolama tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na önlisans başvurusunda bulunmuştur.
 
Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji Litvanya'da yerleşik bir firma aracılığı ile Litvanya Elektrik Dağıtım Şirketi ESO'ya muhtelif güçte ve sayıda dağıtım trafosu tedariki için sipariş almıştır. Sipariş bedeli 7,4mn EUR'dur.

Ayrıca sözü geçen bağlı ortaklık Portekiz Bayisi aracılığı ile Güneybatı Afrika ülkesi Angola Cumhuriyeti'nde yerleşik bir firmaya 'Muhtelif sayıda ve özellikte Metal Clad, Modüler Hücre ve Dağıtım Trafosu' tedariki konusunda sipariş almıştır. Siparişin bedeli 331bin EUR ve 135bin USD'dir. Güncel baz Euro TL ve USD/TL kuru ile siparişlerin toplam bedeli 9,3mn TL'dir.

Ek olarak aynı bağlı ortaklık Estonya'da yerleşik bir firmadan 'Muhtelif güçte ve sayıda Dağıtım Trafosu'' tedariki için sipariş almıştır. Sipariş bedeli 935bin EUR'dur. Güncel Euro/TL kuru ile sipariş bedeli 18,9mn TL'dir.

Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Ocak ayı yolcu sayısı 2,14mn kişi ile 2022'nin aynı döneminin %38 üzerinde gerçeklemiştir. Yolcu doluluk oranı ise geçen yıla göre 10,1 puan artışla %84,5'i göstermiştir.

Turkcell İletişim (TCELL, Nötr): Şirket veya iştirakleri tarafından, Şirket'e, iştiraklerine ve yurt içi ve dışındaki diğer taraflara siber güvenlik ürünleri ve hizmetleri geliştirmek üzere bir şirket kurulmasına karar verildiği açıklanmıştır.
 
En son hisse geri alım programı açıklayan şirketler:




Sektör haberleri

Konut: TCMB tarafından Aralık 2022 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. Buna göre, 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %5,3 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %167,8, reel olarak ise %58,7 oranında artmıştır.

SPK: SPK, deprem bölgesindeki işletmelerin 31.12.2022 tarihli finansal raporlarının kamuya açıklanmasına ilişkin aldığı ilke kararını açıkladı. Konuya ilişkin aşağıdaki açıklama Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bülteninde yer aldı. 

Diğer şirket haberleri

ARD Grup Bilişim Teknolojileri (ARDYZ): Şirket tarafından, Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) başta olmak üzere, Sistem Entegrasyon projeleri, yenilikçi yazılımların geliştirilmesi ve ihracatının gerçekleştirilmesi amacıyla, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yer alan INNO Teknopark da %100 bağlı ortaklığı olacak şekilde yeni bir şirket kurulmasına karar verilmiştir.

Göltaş (GOLTS): Toplam klinker üretim kapasitemizin yaklaşık %60 'ını temsil etmekte olan 2.fırınımızın 3 haftalık bir süre için duruşa geçirilmesine karar verilmiştir. Planlı klinker stokumuz dolayısıyla söz konusu duruş satışlarımızı etkilememektedir.

Mia Teknoloji (MIATK): Şirketin AR-GE birimi tarafından geliştirilen "Radyo Frekansı ile Bakım Takip ve Analiz Uygulama Sistemi" projesi Gazi Üniversitesi Teknopark Yönetimi tarafından onaylanmıştır. Projenin içeriği, hasta ve yaşlı insanların bulunduğu yerlerdeki insan hareketlerini ve konumlarını ölçerek gerçek zamanlı hasta bakım takibi ve hasta durum analizine imkân sağlayan Radyo Frekansı ile Bakım Takip ve Analiz Uygulama Sistemi'dir.

Park Elektrik (PRKME): Şirket, deprem neticesinde üretime ara verdiğini duyurmuştu. Bölgede yapılan ön durum tespit çalışmaları neticesinde, 1) Maden sahasındaki çalışma bölgeleri ile Islahiye arasında ulaşımın sağlanabilmesi için yürütülen onarım çalışmaları tamamlanmak üzere olup en geç önümüzdeki hafta başı ulaşım yolunun kullanıma açılacağı öngörülmektedir. 2) Şantiye bölgesindeki binalarda ve tesisteki makine/ekipmanlarda önemlilik arz edecek bir hasar tespit edilmemiştir. 3) Maden sahasının elektrik üretim hattına henüz enerji verilememekte olup, hattın kontrolüne ve gerekli görülen onarım çalışmalarına CTC Enerji Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("CTC Enerji") tarafından başlanmıştır. Bu çerçevede, sahada rödovansçı firma olarak çalışan CTC Enerji yetkilileriyle yapılan görüşmeler çerçevesinde, sahadaki üretim faaliyetlerine Mart ayı ortasında tekrar başlanabileceği değerlendirilmektedir.

SDT Uzay ve Savunma (SDTTR): Şirket, yurt içi bir müşteriden 16.02.2023 tarihinde savunma sistemleri konusunda 3,9mn USD tutarında yeni bir sipariş almıştır. Siparişe konu ürünlerin teslimatlarının 2023 ve 2024 yıllarında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Suwen Tekstil (SUWEN): Şirketin parfümeri ürünlerinin yanı sıra kozmetik ürünlerinde de üretim, alış/satış, pazarlama ve dağıtım yapabilmesi amacıyla hazırlanan şirket esas sözleşmesinin amaç ve konu başlıklı 3'üncü maddesine değişiklik içeren tadil metnine ilişkin gerekli uygunluk SPK tarafından gönderilen yazı ile alınmıştır. Süreçle ilgili olarak gerekli izinlerin amacıyla Ticaret Bakanlığı'na başvuruda bulunulacaktır.

Tureks Turizm (TUREX): Şirket İSTAÇ İstanbul Çevre Yönetimi ile 13.06.2024 tarihine kadar sürecek olan "Personel Taşıma Sözleşmesi" imzalamıştır. Sözleşme bedeli 31,9mn TL + KDV'dir.

YEO Teknoloji Enerji (YEOTK): Şirket ile bir müşterisi arasında 46,8 MW Rüzgar Enerjisi Üretim Santralinin enterkonnekte şebekeye bağlantısını sağlayacak olan Enerji İletim Hattı'nın anahtar teslim yapılması için sözleşme imzalanmıştır. İş kapsamındaki tüm elektrik, mekanik ve inşaat işleri YEO Teknoloji tarafından yapılacaktır. Sözleşme bedeli 1,8mn USD'dir.
 
 Faiz piyasaları

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 25 milyar TL'lik (%9'dan, 7 gün vadeli)  haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 57 milyar TL oldu. 



Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 
 

Günlük özet piyasa verileri


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı