news-details

Merkezler gerçekten yön verecek

Wall Street, ekonomik verilerin ve şirket kazançlarının, bu hafta ki hafta yapılacak FED para politikası toplantısı öncesinde talebin yumuşamasına ve aynı zamanda ekonomik dirence de işaret ettiği zorlu bir haftayı bitirdi. Ana tema Enflasyonun hızla düşmeye devam ettiğinin anlaşılması ekonomiye ilişkin birçok endişeyi azaltması oldu.

ABD’de Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) raporu büyük ölçüde beklentilere paralel geldi ve talebin yumuşadığını ve enflasyonun soğuduğunu gösterdi - ki bu tam olarak Federal Rezerv'in kısıtlayıcı faiz oranı artışlarının başarmayı amaçladığı şeydi. Tedarik zincirleri açılmaya ve gelişmeye devam ederek Fed'in agresif faiz artırım döngüsünü sona erdirmesi için kapıyı açıyor. Finans piyasaları, merkez bankasının gelecek haftaki politika toplantısının sonunda Fed fon hedef oranını 25 baz puan daha artıracağına ve oranların %5'in altına düşmesini bekliyor. Ancak Fed yetkilileri de, politika faizinin bu yıl %5.00-5.25'te zirve yapmasını beklediklerini belirttiler. Bu arada dolar ayıları, dolardaki düşüşü daha da hızlandırabilecek güvercin eğilimleri izleyecek. Para birimi, geçtiğimiz Eylül ayında onlarca yılın en yüksek seviyelerine ulaştığından bu yana yaklaşık %11 değer kaybetti. Bu hafta veri tarafında ABD’de; Fed toplantısının yanı sıra ve Ocak ayı istihdam verilerini takip edeceğiz.

ECB Perşembe günü toplanıyor ve faiz oranlarını 50 baz puan artırarak %2,5'a yükseltmesi bekleniyor. Piyasalar en çok bundan sonra ne olacağını önemsiyor ve bu net değil. Politika şahinleri Hollanda ve Slovak merkez bankası başkanları zaten Mart ayında aynı şeyi daha fazla yapmak için bastırıyorlar. Ne de olsa, Çarşamba günü açıklanacak olan Ocak ayı ön verilerinin muhtemelen göstereceği gibi, enflasyon %2 hedefinin oldukça üzerinde. Güvencin taraflardan Yunanistan ve İtalya ise; özellikle enflasyon konusunda temkinli bir iyimserlik için nedenler olduğu için, ECB’nin Şubat ayı sonrasında belirli bir faiz artırımı taahhüt etmemesi gerektiğini belirtiyorlar ki bu da politika yapıcılar arasındaki anlaşmazlığı gösteriyor.

Büyük merkez bankalarından şahinleşen ilk banka olan İngiltere Merkez Bankası'nın Aralık 2021'den bu yana onuncu faiz artırımını gerçekleştirmesi bekleniyor. Para piyasaları, BoE'nin oranları 0,5 puan artırarak %4'e çıkaracağını tahmin ediyor. Ana enflasyon Aralık ayında %10,5'e geriledi, ancak hala Banka'nın resmi hedefinin beş katının üzerinde. Son veriler, Birleşik Krallık ticari faaliyetinde keskin bir daralma ve cansız Noel perakende satışları gösterdi.

Çin merkez bankası Pazar günü yaptığı açıklamada, ekonominin hedeflenen sektörlerine desteği artırmak için üç borç verme aracını devreye alacağını açıkladı. Çin Halk Bankası, internet sitesinde yaptığı açıklamada, karbon emisyonunun azaltılmasını desteklemek için bir kredi aracını 2024'ün sonuna kadar devreye alınacağını ve kömürün temiz kullanımını teşvik etmek için bir yeniden kredi aracını 2023'ün sonuna kadar ve de nakliye ve lojistik sektörü için bir yeniden borçlandırma aracını Haziran 2023'e kadar uzatacağını ve bazı yabancı finans kuruluşlarının karbon azaltma aracı kapsamına alınacağını söyledi. Çin piyasaları, bir haftalık Yeni Ay Yılı tatilinden geri döndü ve kaldıkları yerden (beş ayın zirvesinden) devam etmeye çalışacak. Çin'in Büyük Yeniden Açılmasının etkisi, hizmet sektörünün tekrar genişlemeye başlamasıyla birlikte Salı PMI'larda kendini gösterebilir. İmalat muhtemelen hala daralıyor, ancak bunun Yeni Yıl tatilinin zamanlaması ile çok ilgisi var ve gelecek ay güçlü bir toparlanma görebiliriz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Aralık ayında toplam 84,7 milyar TL sabit yatırım tutarı olan 2.062 adet teşvik belgesi düzenledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bu yıl ulusal doğal gaz tüketim tahminini, 56 milyar 99 milyon 745 bin 819 standart metreküp olarak belirledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kurulacak Katılım Finans Kefalet AŞ'ye yüzde 4 hisseyle iştirak edecek.

"Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" yürürlüğe girdi.

Kolombiya Merkez Bankası, gösterge faizi 75 baz puan artırdı.

Dallas Fed’in tüketici harcamalarından uç noktaları ayrıştırarak hazırladığı "trimmed mean PCE" verisi enflasyon risklerinin ABD ekonomisinde çekirdekte gerilediğine dair sinyal veriyor.

Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers, gelecek hafta Fed’den beklenen faiz artışı sonrası ekonomik görünümdeki belirsizlikler nedeniyle bankanın yeni bir artış sinyali vermekten kaçınması gerektiğini belirtti.

Çin, Japonya’ya yönelik vize yasağını kaldırarak Japon vatandaşlarına vize verme işlemlerine yeniden başladı.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Harihuko Kuroda, ekonomiyi ve ücretleri artırmaları için şirketleri desteklemek için ultra gevşek para politikasının devam ettirmenin önemine vurgu yaptı. Parlamentoda konuşan Kuroda, Japonya'daki enflasyonu ithal fiyatların yönlendirdiğini, yüzde 2 fiyat istikrarı hedefinin sürdürülebilir şekilde başarılmasının zaman azalacağını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) konseyi, savaş nedeniyle Rusya ekonomisinin belirli sektörlerini hedef alan yaptırımların 31 Temmuz 2023'e kadar uzatılmasının kararlaştırıldığını duyurdu.

Çin yetkilileri, 28 Ocak Cumartesi günü, küresel talebin gevşediği günümüz konjonktüründe tüketimin canlandırılmasının ve ithalatın teşvik edilmesinin ekonominin sürükleyici gücü olarak ele alınacağını bildirdi.

Gelecek hafta gözler başta ABD ve Avrupa Merkez Bankaları’nın para politikası kararlarıyla birlikte yoğun veri gündemine çevrildi. Yurt içinde ise dikkatler enflasyon verilerinde olacak. Fed’in Çarşamba günkü toplantıda 25 baz puan faiz artıracağına kesin gözüyle bakılırken, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ise 50 baz puan faiz artışına gideceği tahmin ediliyor.

OZGYO-Özderici GYO 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 1.250.095.182 TL (Önceki 618.432.439 TL )

ISGSY-İş Girişim Sermayesi 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 732.001.242 TL (Önceki 11.976.347 TL )

*ISYAT-İş Yatırım Ortaklığı 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 80.245.106 TL (Önceki 50.811.337 TL )

KUYAS-Kuyaş Yatırım 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 231.185.473 TL (Önceki 127.295.405 TL )

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı