news-details

Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izlenmekte

Bugün Ne Bekliyoruz? Fed Başkanı Jerome Powell’ın Federal Açık Piyasa Toplantısı (FOMC) sonrasındaki basın açıklamasında beklendiği ölçüde güvercin mesajlar vermemesinin ardından bu sabah Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izlenmekte. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,41, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,60 düştü; Asya endekslerindeki kayıplara öncülük eden Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,83 geriledi. Güney Kore endekslerinde yatay bir seyir hâkim. Japonya bayram tatili nedeniyle bugün kapalı olacak. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi %1,79 ekside seyretmekte. ABD endekslerindekş sert satıcılı kapanışların ardından vadeliler yatay bir açılışı işaret ediyor. FOMC toplantısının ardından Dolar Endeksi (DXY) 112 puan, 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi %4,10 civarında toplantı öncesine kıyasla bir miktar yukarıda seyrediyor. ABD hisse senedi endekslerinde ilk tepki sert satış şeklinde olsa da Fed’in gelecek aylara ilişkin sözlü yönlendirmesinde faiz artırımlarının büyüklüğünün azalabileceği sinyali mevcut. Ayrıca, “faiz artırımlarına ara vermeme” konusundaki sözlü yönlendirme sadece gelecek birkaç toplantıyı kapsadığı için süre net değil. Dolayısıyla ara verme tartışması için erken olduğu vurgusunun hisse senetleri üzerindeki aşağı yönlü etkisinin sınırlı olacağını beklemekteyiz. BIST100 Endeksi’nde iyimserliğimizi koruyoruz; teknik olarak 4.000 puan seviyesinin üzerinde kalınması halinde yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini düşünmekteyiz. Fed toplantısının ardından bugün İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası toplantısı takip edilecek. İngiltere’de siyasi kargaşayla geçen haftaların ardından dikkatler faiz artırımının büyüklüğünde olacak. Zira eski Başbakan Liz Truss’ın mali planıyla oluşan kriz ortamında sterlinin değer kaybıyla ithalatın pahalanmasının enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkilediği konusu dile getiriliyordu. Piyasa beklentileri BoE’nin art arda üçüncü kez 50bp ya da 75bp faiz artırımına gideceği yönünde. Yurt içinde TÜİK’in ekim ayı enflasyon verileri takip edilecek.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hafta ortasında Avrupa ve ABD hisse piyasalarında negatif bir görünüm hâkim oldu. Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,81, Almanya’da DAX Endeksi %0,61 ve İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,58 düştü. ABD tarafında Fed’in faiz kararına yönelik haber akışı hisse senedi endekslerinin fiyatlamasında etkili oldu. Gün sonunda Nasdaq Bileşik Endeksi %3’ü aşan düşüşle öncü olurken S&P 500 Endeksi %2,50 ve Dow Jones Endeksi %1,55 geriledi. EUR/USD paritesi 0,98 seviyesine gerilerken Dolar Endeksi (DXY) 0,6 puan artarak 112,1 puana yükseldi. DXY’nin akabinde 10 yıllık Hazine tahvili faizi de 5,9bp’lik artışla %4,10 seviyesine ulaştı. ABD dolarındaki güçlenme değerli metallerin fiyatlanmasına negatif yansıdı. Ons altın %0,76’lık düşüşle 1.635USD düzeyine indi. Brent petrol ise %1’lik artışla yaklaşık bir aylık aradan sonra varil başına 95USD’ye yükseldi. Avrupa’nın veri akışında ekim ayına ilişkin nihaî imalat PMI verileri yer almaya devam etti. Euro Bölgesi imalat PMI’ı beklentilerden (46,6) bir miktar fazla düşerek 46,4 puana geriledi. Almanya imalat PMI’ı da beklentileri (45,7) aşan düşüşle 45,1 puana indi. Küresel piyasaların odağında Fed’in para politikası toplantısı vardı. Fed, piyasa beklentileri doğrultusunda 75bp faiz artırımına giderek federal fonlama faizi hedefini %3,75-4,00 aralığına yükseltti. Böylece politika faizi Aralık 2007’den (%4,25) bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Fed, karar metninde ‘para politikasının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerinde yarattığı etkinin yanısıra ekonomik ve finansal gelişmeleri’ dikkate alacağını belirtti. Toplantının ardından konuşan Başkan Jerome Powell, sıkılaşmada başarısız olmak ve erken gevşemek istemediklerini belirtirken faiz artışlarını yavaşlatma kararının gelecek toplantıda alınabileceğini de ifade etti. Zira para politikasının etkileri konusunda birçok belirsizlik olduğunu söyledi. Ülkenin ADP özel sektör istihdamı ekimde 190 binde bulunan beklentileri aşıp 239 bin kişi arttı. Beklenti üstü gelen istihdam verisi iş gücü piyasasının sıkı duruşunu destekledi.

BIST 100 Endeksi günün ilk yarısında etkili olan alışlar ile dün %0,42 artarak küresel hisse senedi piyasalarından pozitif ayrıştı. Böylece Endeks 4.071,87 puana yükselerek tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını yaptı. USD/TRY kuru %0,24 artarken EUR/TRY kuru %0,36 düştü. Gram altınsa 6 TL değer kaybederek 979 TL’ye geriledi. Türkiye’nin ekim ayı öncü dış ticaret istatistikleri dış ticaret açığının %430 artarak 8,01mlr USD’ye yükseldiğini işaret etti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı