news-details

Piyasalar Ticaret Görüşmelerine Odaklanmış Durumda!

TL varlıkları adına geçtiğimiz hafta genelinden bu yana pozitif bir eğilim görmemize rağmen haftanın ilk işlem gününde ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilere dair gelen haber akışları piyasalarda sert hareketliliklere neden oldu. Geçtiğimiz hafta özellikle ABD cephesinde açıklanan PMI dataları da kur tarafındaki negatifliği desteklemesine neden olsa da açıklanan istihdam dataları PMI rakamlarına nazaran iyimser görünürken FED’in faiz indirim ihtimallerinde düşüşe neden oldu. Bununla birlikte ABD ile Türkiye arasında ikili ilişkilere yönelik; ABD’nin Suriye’nin kuzeyine yapacağı operasyonuna dahil olmayacağını ifade etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; ABD Başkanı Donald Trump ile yüz yüze görüşme olacağını ve ikili ilişkilerde başta olmak üzere birçok konunun konuşulacağını belirtmesi önemliydi. Bununla birlikte Erdoğan’ın, F-35 konusunda ödemeleri düzenli yapmaları ile parçaların gelmesine rağmen bu konunun çok uzamasına değinmesi tedirginlik yarattı. Keza Reuters’e konuşan üst düzey bir yetkilinin; Türkiye büyük olasılıkla ABD askerleri operasyon bölgesinden çekilene kadar bekleyecek açıklamaları takip edildi. Bunun dışında küresel tarafta oluşan Dolar varlıklarındaki güçlü görünümle birlikte ivme kazanan kur fiyatlarında yukarı yönlü hareketler meydana geldi. Bu bağlamda önümüzdeki hafta genelinde gelişecekler olaylar kur fiyatlarının seyri açısından kritik önem taşımakta.

Diğer taraftan küresel tarafta İmalat PMI datalarındaki daralmaya paralel olarak, Irak ve Hong Kong’da oluşan iç karmaşa sonrasında protestoların devam etmesiyle birlikte küresel büyümeye dair endişelerin artması piyasalarda endişe yaratan unsur olarak karşımıza çıkmakta. Nitekim bu bağlamdaki gelişmeler özellikle güvenli liman ürünlerinden Ons Altın gibi ürünlerde hareketliliğin artmasına neden olabilecekken dikkatlerimiz Perşembe günü ABD ile Çin arasında yeniden başlayacak ticaret görüşmelerinde olacaktır. Öte yandan gün içinde Avrupa Merkez Bankası (ECB)’den, sorunlu kredi seviyesi uluslararası karşılaştırmalara göre yüksek olduğunu ve jeopolitik belirsizlikler global finansal piyasalar ve Euro Bölgesi ekonomik görünümü için büyüyen bir risk oluşturduğuna yönelik gelen açıklamalar dikkatleri çekti. Ayrıca ECB, finansal piyasalarda ani ve ciddi fiyatlama riski geçen yıldan bu yana artış gösterdiğine vurgu yapması kritikti. Öte yandan Avrupa’nın lokal sorunu haline gelen Brexit meselesine dair gelişmeler yine bölgede ön planda takip edilen haber akışları arasındaydı. Gün içinde açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Sözcüsü, Kuzey İrlanda’da farklı bir gümrük bölgesi görmeyi istemediklerini, AB ile bir anlaşmaya varmak için görüşmeye hazır olduklarını ancak AB’nin Britanya’nın verdiği karşılık vermesi gerektiği ifadeleri önemliydi. Bu konuya dair ise Başbakan Johnson’ın, 31 Ekim’de AB’den ayrılacaklarını deklare etmesi yine belirsizlikleri canlı tutan açıklamalar olarak dikkatleri çekmekte.

Günün devamında önemli bir veri akışı bulunmazken; FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının yanı sıra küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara dair gelişmeler piyasaların odak noktasında olacaktır. Yurt içi tarafta ise özellikle ABD-Türkiye ikili ilişkilerine dair haber akışları ön planda olacakken yine jeopolitik risk unsurlarına dair gelebilecek açıklamalar kur tarafında hareketliliğin artmasına neden olabilir.

EURUSD

Hafta kapanışında ABD’den gelen karmaşık istihdam rakamları sonrası alış yönlü işlemlerine devam eden parite bugün Avrupa’dan gelen olumsuz Fabrika Siparişleri ve Brexit tarafında yaşanan belirsizlik sonrası bir miktar baskı altında kaldı. Verilere baktığımızda Almanya Fabrika Siparişleri yüzde 0.3’lük daralma beklentilerine karşın yüzde 0.6 daraldı. Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güveni ise yaklaşık olarak son 6 ayın en kötü rakamına ulaştı. Brexit tarafında ise İngiltere ile AB arasında görüşmeler devam etse de son gelen açıklamalar anlaşmasız bir ayrılık ihtimalini güçlendiriyor. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz ancak FED Başkanı Jerome Powell gelecek açıklamalar ve küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışları önemli olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 1.1010, 1.1040, 1.1080, 1.1115, 1.1165

Destekler; 1.0940, 1.0910, 1.0895, 1.0840, 1.0810

USDTRY

Yurt içi tarafta ABD-Türkiye ilişkilerine dair takip ettiğimiz haber akışları kur fiyatlarında hareketliliğin artmasına neden oldu. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’nin kuzey bölgesinde planlanan operasyonda ABD askerinin bulunmayacağı ve bölgedeki ABD askerinin geri çekilmesi üzerine bölgede belirsizliğin artması TL varlıkları adına negatif yansımaları oldu. Bu gelişmeler sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, F-35 savaş uçaklarının ödemeleri düzenli bir şekilde yapılmasına rağmen konunun oldukça uzamasına dem vururken gerek bu konu gerek bölgesel konuları ABD Başkanı Donald Trump ile yakın tarihte yüz yüze görüşeceğini açıklaması kritikti. Diğer taraftan ABD’de açıklanan PMI datalarındaki daralmaya rağmen istihdam verilerinin pozitif görünüm içinde olması özellikle işsizlik rakamlarında son 50 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi faiz indirim ihtimallerini düşürürken küresel tarafta Dolar varlıklarında da değer kazanımları görüldü. Günün devamında önemli bir veri akışı bulunmazken FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının yanı sıra jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler kur fiyatlamaları açısından kritik önem taşımakta.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 5.7500, 5.7785, 5.8225, 5.8500, 5.8850

Destekler: 5.7225, 5.6750, 5.6500, 5.6325, 5.6000

GBPUSD

Cuma günü ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından takip ettiğimiz veri akışları parite üzerinde volatil hareketlere neden olmuştu. Özellikle İşsizlik Oranı verisinde son 50 yılın en iyi rakamına ulaşılmasına rağmen Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançları verilerindeki olumsuz tablo Dolar varlıkları üzerinde baskı oluşturarak parite üzerinde alış yönlü işlemlere neden olmuştu. Ancak ABD tarafında son zamanlarda gelen olumsuz verilere rağmen Brexit tarafında yaşanan belirsizlikler paritedeki alış yönlü işlemleri sınırlamakta. Günün geri kalanında ise dikkatlerimiz başta Brexit konusu olmak üzere küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışlarında olacak. Öte yandan FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları da önemli olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 1.2365, 1.2395, 1.2420, 1.2465, 1.2490

Destekler; 1.2300, 1.2285, 1.2240, 1.2210, 1.2185

BRENT PETROL

İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, İran petrolünü ihraç etmek için her türlü yolu kullanacağını ve petrol ihraç edebilmenin İran'ın meşru hakkı olduğunu söyledi. Zanganeh yaptığı açıklamada ayrıca, İran'ın Ortadoğu'daki tüm ülkeler ile ilişkilerini iyileştirmek istediğini de belirtti. İran'ın petrol ihracatının ABD'nin yaptırımları nedeniyle yüzde 80 oranında azalmış durumda olduğunu not etmekte fayda var. Diğer yandan Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC), İran'ın en büyük doğal gaz projesi Petropars'tan ve Güney Pars sahasının ikinci aşmasının geliştirilmesinden çekildiğini açıklaması da önemliydi. Bunun dışında OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, global üretim kısıntısı anlaşmasında öngörülen kısıntı miktarını artırmayı tartışmak için çok erken olduğunu ve OPEC+ üyelerinin üretim kısıntısı kararlarına tam uyuma odaklandıklarını vurguladı. Barkindo ayrıca OPEC'in İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin azaltılması ve bu yolla global petrol piyasasında istikrarın tesis edilmesi için Rusya'ya güvendiğini de ifade etti. Son olarak Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Rusya'nın hali hazırda 10 milyar ton seviyesindeki ekonomik olmayan petrol rezervlerini üretim sürecine sokabilmek için verilerde reform yapması gerektiğini söyledi. Petrol sektöründe karın vergilendirilmesini, arama faaliyetlerine ve küçük sahalara vergi indirimleri sağlanmasını isteyen Novak, vergi politikasının değişmemesi halinde ham petrol üretiminin birkaç yıl içinde düşmeye başlayacağını savundu. Fiyatlamalar, OPEC+ üyelerinin açıklamaları ve küresel büyüme oranlarını etkileyecek gelişmeler ile haber akışları doğrultusunda etkili olmaya devam edebilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler: 59.20, 59.50, 59.75, 60.00, 60.50

Destekler: 58.50, 58.00, 57.75, 57.50, 57.30

ONS ALTIN

Çinli yetkililerin ABD hükümetiyle geniş çaplı bir ticaret anlaşması yapma konusunda giderek daha isteksiz hale geldiği yönündeki haberin ardından altın fiyatları, hafif yukarı gap ile piyasa açılışını gerçekleştirirken ilerleyen saatlerde Dolar endeksinde yükselme, değerli madende aşağı yönlü hareketlere neden oldu diyebiliriz. Bununla birlikte Asya para birimlerindeki düşüş de bu hareketi desteklerken gözler Perşembe günü yapılacak ticaret müzakerelerinde olacak. Bunun dışında Japonya İle ABD arasında ticaret anlaşması bugün Washington'da imzalanıyor. Japonya Dışişleri Bakanı Motegi, ABD ile imzalanacak ticaret anlaşmasının mümkün olan en kısa zamanda yürürlüğe girmesini istediklerini ancak ABD tarafının anlaşmanın 1 Ocak 2020'de yürürlüğe girmesini tercih etmesi halinde buna Japonya olarak itiraz etmeyeceklerini ifade etti. Öte yandan Brexit konusunda da İngiltere’nin önerisi AB kanadından şimdiye kadar yankı bulmamışken olası bir anlaşmasız Brexit ihtimalinin her geçen gün arttığı görülmekte. Diğer taaftan Cuma günkü tarım dışı göstergeleri Fed’in faiz indirimi beklentilerini etkilemezken gün içinde 25 baz puanlık faiz indirim ihtimalinin yüzde 82’ye kadar yükseldiği görüldü. Bu yönüyle günün kalanında FED Başkanı Jerome Powell’in açıklamaları önemli olabileceği gibi sarı maden fiyatlama davranışlarında volatiliteyi de getirebilir. Powell dışında ayrıca küresel risk iştahını etkileyecek diğer gelişmeler de takip edilecek unsurlar olarak karşımıza çıkabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler: 1502, 1508, 1512, 1528, 1532

Destekler: 1495, 1492, 1487, 1482, 1476

IşıkFX