news-details

BDDK'dan Bankalara Uyarı.

FED beklenirken,

Gündem Aramco Saldırıları Oldu. Haftaya FED faiz artırımına odaklanarak başlamayı planlayan piyasalarda geçtiğimiz hafta sonu Suudi Arabistan'daki iki petrol tesisine yapılan saldırılar sonrasında gündem bir anda değişti. Saldırı sonrası petrol arzına yönelik oluşan endişeler brent fiyatında sert yükselişler yaşanmasına neden oldu. 71 USD seviyesine kadar yükselen brent petrol fiyatları, hafta ortasına doğru yapılan açıklamaların ardından bir miktar gevşeyerek 64 USD seviyelerine geldi.

FED Sevenleri Üzmedi.

FED piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini 25 baz puan indirirken yapılan açıklamalar ilgi çekiciydi. Bir önceki indirimdeki açıklamalardan farklı ciddi bir değişiklik yoktu aslında, ancak satır aralarında vurgu yapılan; global büyüme ve ticari risklerde artış gözlenmesi durumunda gerekli kararların alınıp hızla uygulanacağı ve FED’in bilançoyu düşünülenden daha erken artırmak zorunda kalabileceği açıklamaları yıl sonuna kadar yeni faiz indirimi ihtimallerinin gündemde kalmasına neden oldu. Öte yandan yılın kalanı ile alakalı olarak FED yetkilileri arasında ciddi bir fikir aykırılığı olduğu da toplantı tutanaklarında ortaya çıktı. Yıl sonuna kadar ABD'den gelecek ekonomik verileri yakından takip edeceğiz. Toplantı gününe kadar üyelerin nasıl bir karar vereceği belirsizliğini koruyacak gibi.

BDDK'dan Bankalara Uyarı.

BDDK bankalara takip hesaplarına aktarılması gereken 46 milyar TL'lik krediler için karşılık ayırmaları yönünde uyarıda bulundu. Uyarı sonrası özellikle bankacılık hisselerinde sert satış baskısı oluştu. BDDK'nın haftalık bankacılık sektörü verilerine göre mevcutta takipteki kredilerin toplam kredilere oranı %4,9 seviyesinde bulunurken, 46 milyar TL'nin de takipteki kredilere eklenmesi durumunda oran %6.8 seviyesine yükselecektir. BDDK’nın 13 Eylül 2019 tarihinde açıkladığı bankacılık verilerine göre toplam krediler haftalık bazda %0,1’lik artış göstermiştir. Tüketici kredileri haftalık bazda %0,8 artış gösterirken, kredi kartları %1,3, Kobi kredileri ise %0,5 artış kaydetmiştir. Taksitli ticari kredilerde ise haftalık bazda %0,5 düşüş gözlenmiştir.

A1 Capital Haftalık Makro Bülten