news-details

Uzun ve yükseğe

Fed'in faizleri beklenildiği gibi 75 baz puan artırarak %3,75-4,0'a çıkardıktan sonra, para politikasının gecikmeli hareket ettiğini belirterek, faiz artırım hızında en azından yavaşlamaya kapı açması yatırımcıları sevindirmiş olsa da Başkan Powell’ın “duraklatmayı düşünmek için "çok erken" olduğunu ve faiz oranlarının zirvesinin muhtemelen önceden beklenenden daha yüksek olacağını “ söylemesi piyasaların kızarmasına yetti.

Piyasaların modunu bozan olay Powell gazetecilere verdiği demeçte, "Son toplantımızdan bu yana gelen veriler, nihai faiz oranlarının önceden beklenenden daha yüksek olacağını gösteriyor, Durmayı düşünmek için çok erken... Gidecek bir yolumuz var." Demesi oldu.

Fed tarafından bakarsak ise; şimdi daha büyük artışlar sağlamaktansa daha uzun bir süre için daha küçük oranlı artış konusundan artık daha rahat durumda.

Vadeli işlemler şimdi Fed'in Aralık ayında 50 veya 75 baz puan hareket edip etmeyeceği konusunda bölündü ve Mayıs ayına kadar en yüksek oranını %5,0-5,25'e çıkardı.

Dün sert düşen abd piyasalarına karşın bu sabah S&P 500 vadeli işlemleri %0.1 , Nasdaq vadelileri %0,2 arttı ama dün satış yemeyen AB vadelilerde satış var. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0.8 ve FTSE vadeli işlemleri %0,6 negatif.

Asya borsalarına baktığımızda ABD Merkez Bankası'nın sıkı sıkılaşma görünümünü kısa ve keskinden uzun ve yükseğe kaydırarak yakın vadeli bir duraklama düşüncesini sona erdirmesinin ardından düştü olduklarını görmekteyiz.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1.5, Güney Kore %0.6 negatif Japon Nikkei tatil nedeniyle kapalı ama vadeli işlemleri Çarşamba günkü nakit kapanışın yaklaşık 300 puan altında işlem görüyor. Çin CSI300’de : COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle hizmet sektörü Caixin PMI'nin 48.4'e düşmesiyle %0,7 gerilemiş durumda.

Rusya'nın Ukrayna'dan tahıl ihraç etme anlaşmasına katılımını sürdüreceğini açıklamasının ardından buğday vadeli işlemleri de negatif bu da sevindirici haberdi.

Bugünün gündeminde ABD ISM hizmet anketi ve tabii ki İngiltere Merkez Bankasında olacak. Piyasa, %3.0 ile 2008 sonundan bu yana en yüksek seviyeye 75 baz puanlık bir faiz artışı için tamamen fiyatlandırmış durumda. BoE'nin yeni TÜFE ve GSYİH tahminlerine ilgi odağında olacak, ikincisi 2023 ve 2024'te daha derin ve daha uzun süreli bir durgunluk gösterecek mi göreceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim cari açığımız petrolden kaynaklanıyor. Bu konuda yeni adımlar var. Sayın Putin ile yaptığımız görüşmelerde fiyat politikalarını kendileriyle görüşerek olumlu istikamette adımı atabileceğiz." Dedi

ABD Merkez Bankası Fed iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Fed piyasa beklentilerine paralel olarak faizi 75 baz puan artırırken Son yapılan faiz artışıyla birlikte politika faizi 2007 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Polonya’da enerji maliyetlerindeki artışın vatandaşa yansımasını azaltmak ülke çapında bir ton kömürün tavan fiyatı 2 bin zloti (425 euro) olarak belirlendi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İran’ın Suudi Arabistan’a saldıracağı yönünde çıkan iddiaları yalanlayarak, “Bu tür taraflı haberler, bazı Batılı ve Siyonist çevreler tarafından İran aleyhine olumsuz bir hava oluşturmak amacıyla yapılmaktadır” dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz artırımlarını duraklatmayı konuşmak için çok erken olduğunu söyledi.

Çin'de hizmet sektörü PMI, COVID-19 salgınının önüne geçmek için alınan tedbirlerin etkisiyle Ekim ayında da daralmaya işaret etti.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Komitesi'nin bugün yapacağı toplantıda politika faizinde 1989'dan bu yana görülen en büyük artışı yapması ve faizi 2008'den bu yana görülmemiş bir seviyeye çıkarması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos, Euro Bölgesi'nde bir resesyon olasılığının büyümekte olmasına rağmen ECB'nin enflasyon ile mücadele için faiz oranlarını artırması gerekeceğini söyledi.

THYAO-Türk Hava Yolları 2022 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 38.493.000.000 TL (Önceki 6.232.000.000 TL )

GWIND-Galata Wind Enerji 2022 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 810.293.280 TL (Önceki 92.784.992 TL )

FROTO-Ford Otomotiv 2022 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 10.322.171.000 TL (Önceki 4.710.761.000 TL )

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı