news-details

Emirates’in amiral gemisi A380, bakıma alındı

Emirates bugün 2 yıllık devasa yenileme programını başlatarak, kabin içi donanımı tamamen yükseltilecek ve en yeni Premium Ekonomi koltuklarıyla donatılacak 120 uçaktan ilki üzerinde çalışmalara start verdi.

Bu iddialı proje Emirates yolcularının ilerleyen yıllarda da iyisiyle uçmasını sağlamak için yapılan multi milyar dolarlık bir yatırımı temsil ediyor.

Geçtiğimiz pazartesi EK928 sefer sayılı Kahire-Dubai uçuşunu tamamlayan A6-EVM, Emirates Mühendislik Merkezi’ndeki E Hangarına çekildi. Burada uzman mühendislerden oluşan bir ekip uçağı planlanan dönüşüm için hazırlamaya başladı.

Proje için 190 ek personel alımı yapan Emirates, modern ticari havacılık tarihindeki bilinen en büyük uçak yenileme programı için yüzlerce işinin ehli kişiyi bünyesinde bulunduran 62 kilit iş ortağı ve tedarikçiyle de çalışıyor.

Aylar süren titiz planlama ve A380 üzerinde aylarca gerçekleştirilen detaylı testlerden sonra, mühendisler envanter çıkararak 2200 adet parça talebinde bulundu. Ardından, Emirates tedarik ekibi yoğun bir çalışma gerçekleştirerek programın ilk aşaması için 12.600 siparişte bulundu. Emirates Mühendislik Merkezi’nde amaca yönelik atölyeler oluşturuldu ve proje için parça ve ekipman stoğu yapıldı.

Sürece genel bakış

Mühendis ve teknisyenlerden oluşan ekipler kesintisiz bir çalışmayla A380’in kabin iç donanımını tamamen sökerek dikkatle planlanmış ve test edilmiş bir sırayla tekrar birleştirecekler.

Binlerce parça çıkarılacak, değiştirilecek veya makyajlanacak. Emirates’in ünlü Duş&Spa hizmeti dahi yeni renk tonlarında Ghaf ağacı motifiyle süslenecek.

Eğitimli ekipler her bir uçak için tutarlı bir süreç izleyecekler. Mühendis ekibi ilk olarak Economy Class’taki pencere kenarı koltukları sökerek başka bir ekibin kabinin içindeki yan panelleri sökmesi için alan açacak. Bu paneller, doğrudan Emirates'in en yeni renk tonlarıyla lamine edilmesi için üç atölyeden birine gidecek. 56 Premium Economy Class koltuklara yer açmak için ana güvertenin önündeki 88 Economy Class koltuk kaldırılacak.

Üst kattaki Business ve First Class koltukları da sökülecek ve modifiye edilen bir catering tırına yüklenerek yer seviyesine indirilecek, buradan da diğer araçlarla özel atölyelere taşınacak. Business Class koltukları Emirates Engineering’de yeniden boyanarak yeni deri döşemeyle kaplanacak. First Class koltuklar ise yenileme için Dubai World Central’daki (DWC) bir uzmana gönderilecek.

Uçak kabinlerindeki tüm halılar ve zemin kaplamaları, yenilenen koltuklar yerine takılmadan önce değiştirilecek.

Sağlık ve güvenlik

Tüm süreçler en yüksek sağlık ve güvenlik standartlarına göre tasarlanmıştır. En küçük ayrıntı dahi gözden kaçırılmamıştır. Örneğin, First Class’taki Duş&Spa elle boyanarak yenilenirken, işçileri kabindeki zararlı dumanlardan korumak için en yeni ekipmanlara yatırım yapmaya karar verilmiştir.

Yenileme çalışması tamamlandıktan sonra, uçak yeniden hizmete girmeden havacılık otoriteleri tarafından teftiş edilerek onaylanacaktır.

Programın hızı

Dönüşüme girecek ikinci uçak olan A6-EUW, 1 Aralık’ta Emirates Mühendislik Merkezi’ne çekilecek.

Program tam faaliyete geçtiğinde, mühendisler iki uçakta eşzamanlı olarak çalışacaklar. Bu da her sekiz günde bir, bir uçağın yenileme için Emirates Engineering’e çekileceği anlamına geliyor. 23 Mayıs 2024’e kadar, yenileme programı kapsamında yer alan 67 A380 uçağın tamamı tekrar hizmet vermeye başlamış olacak ve sonrasında Emirates, 53 Boeing 777 uçak üzerinde çalışmalara başlayacak. Yenilenen 120 uçağın tamamı Mart 2025’e kadar tekrar hizmet vermeye başlamış olacak.

Emirates'in lüks koltuklar, daha fazla koltuk mesafesi ve birçok havayolunun Business Class ürünlerine rakip olacak bir hizmet kalitesi sunan yeni Premium Economy Class kabinleri, Londra, Paris, Sidney gibi şu anda popüler A380 güzergâhlarında seyahat eden yolcuların hizmetine sunuldu. Yenileme programı ivme kazandıkça, daha fazla yolcu Emirates’in Premium Economy Class kabinlerinde seyahat edebilecek.

Havayolu, Premium Economy Class hizmetini 2023 Mart ayı sonuna kadar New York JFK, San Francisco, Melbourne, Auckland ve Singapur güzergâhlarında kullanıma sunmayı planladığını duyurdu.

Hibya Haber Ajansı