news-details

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Erdoğan ile Trump görüşmesinde ikili meselelerin yanı sıra Suriye'de yaşanan son gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

"Memur zammı belli oldu"

Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyonu aşkın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen 5'inci Dönem Toplu Sözleşmesi sonuçlandı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına 2020'nin ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4, 2021'nin ilk 6 ayında yüzde 3, ikinci 6 ayında yüzde 3 zam yapılmasını kararlaştırdı.

"Fed/Daly: Faizler konusunda bekle ve gör modundayım"

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD'nin "güçlü" bir ivmeye sahip olan, ancak belirsizlikler ve global büyümede yavaşlamadan kaynaklı ters rüzgarlarla karşı karşıya olan bir ekonomi için yeni bir faiz indirimine ihtiyacı olup olmadığını değerlendirirken "bekle ve gör" modunda hareket ettiğini söyledi. Yeni Zelanda'da konuşan Daly, "Şu anda bekle ve gör pozisyonundayım. Önümüzdeki birkaç hafta iş dünyasının ve ekonomik verilerin tüketici güveni ile tüketici harcamaları konusunda ne söylediklerine, enflasyona odaklanacağım" dedi.

"İtalya'da Conte'nin başkanlığında yeni hükümet için anlaşmaya varıldı"

İtalya'da düzen karşıtı Beş Yıldız Hareketi ile merkez sol Demokrat Parti, günlerdir dur-kalk şeklinde devam eden müzakereler ve kabinede bakan dağılımına ilişkin tartışmaların ardından Giuseppe Conte başkanlığında yeni bir hükümet kurulması için anlaşmaya vardı. Her iki parti Çarşamba günü öğleden sonra, başbakanı atama ya da parlamentoyu fesh etme yetkisine sahip tek kişi olan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile bir araya gelecek.

"Kraliçe, Johnson'ın parlamentoyu tatil talebini onayladı"

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Başbakan Boris Johnson'ın parlamentoyu tatil etme talebini onayladı. Kraliçe'nin danışma kurulundan yapılan açıklamada, monark 2. Elizabeth'in, Başbakan Johnson'ın 9 Eylül – 14 Ekim tarihlerinde parlamentoyu tatil etme talebini, kabul ettiği bildirildi.



"AB İngiltere'den Brexit önerisini en kısa sürede sunmasını istedi"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Mina Andreeva, üye devletler adına Brexit müzakerelerini yürüten AB Komisyonu için ideal Brexit tarihinin en geç 31 Ekim olduğunu anımsatarak, İngiltere'ye AB'ye "en kısa sürede somut öneriyle gelmesi" çağrısında bulundu. Andreeva, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Kraliçe 2. Elizabeth'ten parlamentoyu Brexit öncesinde bir ay tatil etme talebini, ülkenin "iç işleri" olarak nitelendirerek, yorum yapmaktan kaçındı.

"Çin askerlerinden Hong Kong'da rotasyon"

Çin askerlerini taşıyan bir grup askeri kamyon ve geminin rutin bir rotasyon görevi için 3 aydır suçluların Çin'e iade tasarısına karşı protestoların sürdüğü Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ne girdiği bildirildi. Şinhua ajansının haberine göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) askerlerini taşıyan kamyonlar ve donanma gemisi, rutin rotasyon görevini icra etmek üzere Şıncın kentindeki Huanggang Limanı'ndan Hong Kong'a yerel saatle 04.00 sularında girdi.

"Çin, riskleri sınırlamak için küçük bankalara yönelik yeni kuralları uygulamayı değerlendiriyor"

Economic Information Daily gazetesinin haberine göre Çin, ekonomini geneli için riskleri azaltma çerçevesinde Ülke'nin küçük-orta ölçekli finansal kuruluşları için yeni kurallar getirmeyi değerlendiriyor. Çin MB'den kaynaklara dayandırılan habere göre, küçük bankalar için risk çözümlemesinin sorumluluğunun yüksek riskli finansal kuruluşlar, yerel yönetimler ve Ülke'nin regülatörleri tarafından ortaklaşa alınmasını öngörüyor.

"Arjantin uluslararası tahvillerinin ve IMF'e olan borçlarının vadelerini uzatmak istiyor"

Arjantin, uluslararası tahvillerini elinde tutan yatırımcılar ve IMF ile borçlarının vadesinin uzatılmasını müzakere edeceğini duyurdu. Hazine Bakanı Hernan Lacunza yaptığı açıklamada, borçların vadelerinin uzatılması ile Ülke'nin bu borçları geri ödeme kabiliyetinin sağlanacağını vurguladı.



ABD

"ABD'de GSYH verileri izlenecek"

ABD'de 2Ç19 GSYH büyüme verileri ikinci okuması 29 Ağustos Perşembe günü TSİ 15.30'da açıklanacak. İlk okumada %2,5 olarak açıklanan GSYH büyümesinin %2,4'e aşağı yönlü revize edilmesi beklenmektedir.

Ağustos ayına dair PMI verisinin yavaşlamaya işaret etmesi FOMC'nin para politikasıyla ilgili bölünmüşlüğünü gösteren tutanakların ardından, piyasalar verilerden Fed politikası ile olarak daha fazla ipucu arayacaklardır. Bu haftanın ABD tarafında bu bağlamda en çok ön plana çıkan verileri de GSYH ve PCE olacaktır.

İlk okumada GSYH büyümesinin 2Ç19 döneminde yatırım ve ihracat kalemlerinin etkisiyle büyümenin 1Ç19 dönemine göre yavaşladığını görmüştük. 2Ç19 ticaret savaşı ve küresel büyümede zayıflama endişelerinin etkilerini daha fazla göreceğimiz bir döneme işaret ediyor. Son aksiyonlar ve tarife savaşları bu etkilerin 3Ç19 döneminde de artarak devam edebileceğini göstermekte, dolayısıyla 3Ç19 döneminde özellikle, başa baş değerinin altında gelen Ağustos PMI verisini de referans alarak, büyümenin daha da yavaşlayacağı öngörüsü yapılabilir.

Bütün bu argümanlar, Fed'in daha da fazla faiz artırması için Trump yönetiminin baskı yapmasına dayanak oluşturabilir. Fed'in hali hazırda Eylül'de 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi kesin gibi görünürken, ticaret savaşları belirsizliğinin küresel ekonomik risk dengesine yaptığı baskı Ekim'de de bir aksiyon olması ihtimalini canlı tutmaktadır.



Günlerden Büyüme…

Olmazsa olmaz ticaret savaşları gündeminde belirsizlik etkin olmaya devam ederken, risk algısında bozulma sürmektedir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,50 (güncel:%1.4542) – 30 yıllık %2 (güncel: %1,9256) altında hareketine devam ederek piyasa algısında bozulmayı teyit etmektedir.

Bugün günlerden ABD büyümesi 2.çeyrek 2. okuma verisi olacakken, %2 sihirli referans seviyesini takip edeceğiz. son çeyreklerde %2 üzerinde kalıcılık sağlayan büyüme verisi için beklenti %2 seviyesinde bulunmaktadır.

Büyüme verisi %2 ve üzerinde gerçekleşmesi durumunda Dolar temasında güçlenme öne çıkabilir fakat etkisinin kısa süreli olması beklenebilir.

GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş.