news-details

Karışık Ortadoğu

Cumartesi günü Suudi Arabistan’ın en büyük rafinerilerine yapılan saldırılar sonrasında üretimin yarısını durdurması ile Cuma 60$ dan kapanan Brent varili dün 69$ a kadar çıktı. Dolara fiili talep artarken (hatta O/N da dolar bulmak zorlaşınca faizler yükseldi) Dolar Endeksi % 0.3 değer kazandı.

Petrol ithalatçısı; Filipinler(ithalatın % 9u petrol), Hindistan (ithalatın % 22si petrol), Endonezya (ithalatın % 16sı petrol) ve Türkiye (ithalatın % 8i petrol) paraları % 1 civarı değer kaybı ile ayrıştılar. Ancak borsalar da bu etki o kadar güçlü olmadı. BIST 100 sadece % 0.47 düşüşle 102,589 seviyesinden kapandı. Borsada; THY, Pegasus, Petkim, Tekfen gibi hisselerde yoğun satışlar görüldü. Yine de Endekste 101,500 aşağı geçmeden yükselen trendin bittiği teyit edilmeyebilir.

Dün sabah itibariyle “TL bazında” -Cuma kapanışa göre- % 12 yükselen ham petrol fiyatı bu sabah da % 3 daha yukarda. Diğer taraftan Alüminyum, Bakır, Çinko, Kurşun, Nikel gibi ürünlerde % 1 e varan düşüşler var. Bu sabah asya borsalarında satışlar görülüyor.

ABD, uygu görüntüleri ile saldırıların Yemen tarafından gelmediğini açıkladı ve İran’ı suçladı. Trump, bir de havasını attı: Ortadoğu petrolüne ve gazına ihtiyacımız yok.

Bugün Ortadoğu için önemli bir gün. İsrail Parlamentosu 120 sandalyeli. Küçük ülkede çok fazla partinin olması nedeniyle tek başına iktidar “hayal”. 9 Nisan 2019 seçiminde Netanyahu'nun partisi Likud, yüzde 26,5 ile parlamentoda 35 milletvekili kazanmıştı. Mavi Beyaz İttifak da yüzde 26,1 oy oranıyla 35 sandalye almıştı. Filistinlileri temsil eden ittifak ise 10 sandalye kazanmıştı.

69 yaşındaki "Bibi" Netanyahu 1996-1999 arasından sonra 2009'da tekrar Başbakanlığa geldi ve orda kaldı. Şimdi seçimi kazanabilmek için aşırıların oyunu almaya oynuyor ve Batı Şeria'nın bir kısmını ilhak edeceğini söylüyor. Çünkü geçen seçimde 5 sandalye kazanan aşırıcı Lieberman, ikna olmadığı için koalisyon kurulamamıştı. Öyle ki Netanyahu'nun partisinin başı çektiği 5 sağ partinin sandalye sayısı 60'ta kalarak güvenoyu için gerekli 61 milletvekiline ulaşamamıştı. Bugün erken seçimde bakalım nasıl bir sonuç ortaya çıkacak! Neden önemli? İran’la münasebetler, ilhak kararı gibi unsurlar gelecekte sorun çıkarabilir.

STRATEJI

BIST100 Endeksi 15 günlük yükselen trendde 95 binden 103 bine ulaştı. Buralar direnç görevi görüyor. Ana destek ise 101,500!

Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş