news-details

Veri Akışıyla Yoğun Eylül Ayı Başlıyor

Gündemi ve Veri Akışıyla Yoğun Eylül Ayı Başlıyor

BİST100 Endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününü %0,84 değer kazanımı ve 810,13 Puan Artışla 96.718,48 Puandan Kapattı, İşlem Hacmi 6,32 Milyar TL olarak gerçekleşti.

Yeni haftaya ve yeni aya içeride Büyüme Verisiyle başlıyoruz. Nisan-Haziran 2019 dönemine ilişkin GSYH verisi bugün saat 10:00'da açıklanıyor. Beklentiler Yılın 2. çeyreğinde Türkiye ekonomisinin % 1,8 daralacağı yönünde. Yılın genelinde ise Büyüme beklentisi %0. Türkiye ekonomisi, 2019'un ilk çeyreğinde %2,6 küçülmüştü. Türkiye'nin Eylül Ayı gündeminde Yeni Ekonomi Paketi çizgisinde içeride ve dışarıda Merkez Bankaları faiz kararlarının yanı sıra Büyümeden Enflasyona Sanayi Üretiminden İhracat rakamlarına önemli veriler ve kararları takip ediyoruz.


Büyüme : Bugün saat 10:00'da açıklanacak. Beklentiler 2019/2. çeyreğinde Türkiye ekonomisinin %1,8 daralacağı yönünde. Türkiye ekonomisi, 2019'un ilk çeyreğinde %2,6 küçülmüştü.
Enflasyon: 3 Eylül Salı günün saat 10 da açıklanacak. Temmuz Ayında Enflasyon Aylık % 1,36 yıllık bazda ise % 16,65 olmuştu. Ağustos Ayı Beklentisi ise Aylık %1,38 Yıllık ise %14,60
İhracat Rakamları: İhracat rakamları 4 Eylül de Sivas'ta açıklanacak. TÜİK'e göre temmuzda ihracat geçen yılın aynı ayına göre %yüzde 7,9 artışla 15 milyar 160 milyon dolar olmuştu
Ekonominin yol haritası belli oluyor:YEP'le 2020-2022 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler de belirlenmiş olacak.
Bütçe maratonu başlıyor : Programın açıklanmasıyla, 2020 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin hazırlıklar da hız kazanacak. YEP'in ardından Orta Vadeli Mali Plan da kamuoyuna duyurulacak ve temel bütçe büyüklükleri burada belirlenmiş olacak
İşsizlik rakamları ve Ağustos ayı bütçe gerçekleşme sonuçları 16 Eylül'de açıklanacak.
TCMB PPK Faiz Kararı: 12 Eylül'de toplanacak. PPK, temmuz ayı toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 425 baz puan düşürerek % 24'ten %19,75'e çekmişti. PPK ile aynı gün toplanacak ECB'nin, faiz kararı, parasal genişleme ve Avrupa ekonomisinin genel gidişatına ilişkin yapacağı açıklamalar piyasaların gündeminde yer alacak. Fed'in toplantısı ise 18 Eylül'de olacak.




Dünya Gündeminde;


ABD - Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerini,
Brexit belirsizliği
3 Eylülde bir araya gelecek olan Almanya Başkanı Merkel ve ECB Başkanı Draghi Toplantısı
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Faiz Toplantısı
ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararlarına odaklanacak.




Eylül Ayında Dünya Gündemi

2 Eylül: ABD genelinde "Labor Day" etkinlikleri düzenlenecek. Hollanda'nın Lahey kentinde Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail'in 2010'da Gazze Özgürlük Filosu'ndaki Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıya ilişkin davada, savcılığın önceden aldığı kararı yeniden gözden geçirme kararına itiraz ederek, yüksek mahkemeye taşımasıyla ilgili kararını verecek.

3 Eylül: Almanya'da Başbakan Angela Merkel, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ile bir araya gelecek.

4 Eylül: ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İngiltere'yi ziyaret edecek.

5 Eylül: Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin'e iki günlük resmi ziyarette bulunacak.

9 Eylül: İngiliz parlamentosu tatil edilecek.

11 Eylül: ABD'de 11 Eylül terör saldırılarını anma töreni düzenlenecek.

12 Eylül: ABD'de 12-13 Eylül'de 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerine aday olan Demokratlar arasındaki canlı yayın tartışması gerçekleştirilecek.

20 Eylül: ABD Başkanı Donald Trump, Avustralya Başbakanı Scott Morrison'ı Beyaz Saray'da ağırlayacak.

23 Eylül: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 74. Genel Kurul görüşmeleri öncesi dünya liderlerinin katılacağı "İklim Zirvesi"ni düzenleyecek.

24 Eylül: BM 74. Genel Kurul görüşmeleri, dünya liderlerini New York'ta bir araya getirecek. Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB Ulaşım, Komünikasyon ve Enerji Konseyi toplanacak.

25 Eylül: Kırgızistan'da 25-27 Eylül'de Avrasya Ekonomik Birliği Uluslararası Forumu yapılacak.

29 Eylül: Avusturya'da erken genel seçimler yapılacak.



Manşette Neler Var


İTO İstanbul'da Ağustos ayında perakende fiyatlar % 2,53 arttı, toptan fiyatlar ise % -1,68 oranında azaldı. Yıllık ortalama %18,03, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalamada % 22,22 artış gösterdi.
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross Eylül'de Türkiye'yi ziyaret edecek.
EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre; BOTAŞ'ın ilan ettiği doğal gaz toptan satış fiyatları kapsamında; konut ve kademe 1 tüketicileri için nihai doğal gaz satış fiyatlarına 1 Eylül itibarı ile ortalama % 14,90 oranında artış yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne NATO üyeliğinden, ne müttefiklerimizden vazgeçmek gibi bir niyetimiz yoktur.
Berat Albayrak: TLREF, Bankaların Faiz Riskini Yönetmelerinde Önemli Bir Eksikliği Giderdi
A Milli Kadın Voleybol Takımı 2019 Avrupa Şampiyonası Son 16 Turunda Hırvatistan'ı 3-2 Yenerek Çeyrek Finale Yükseldi. Filenin Sultanları Çeyrek Finalde Çarşamba Günü Hollanda İle Karşılaşacak.
A Milli Erkek Basketbol Takımı Çin'de düzenlenen 2019 FİBA Dünya Kupası ilk maçında Japonya'yı 86-67 yenerek turnuvaya galibiyetle başladı. 12 Dev Adam 2. Maçında yarın ABD ile karşılaşacak.


A1 Capital Günlük Bülten