news-details

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda satıcılı ağırlıklı bir seyir görüldü. Avrupa borsalarında dün negatif kapanışlar yaptı. Alman DAX endeksi dün günü %0,16 düşüşle tamamlarken İngiltere FTSE 100 endeksi %0,14 geriledi. ABD tarafında, ara seçimlerin sonuçları Kongre'yi kimin kontrol edeceğine dair henüz net bir yanıt sağlamazken pay piyasalarında da gün boyu negatif bir seyir izlendi. Piyasalar bugün açıklanacak ABD TÜFE verisine odaklandı. New York borsası dün günü sert düşüşle kapattı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 600 puanın üzerinde değer kaybetti ve %1,95 azalışla 32.513,94 puana geriledi. S&P 500 endeksi %2,08 azalarak 3.748,57 puana ve Nasdaq endeksi %2,48 kayıpla 10.353,17 puana indi. Ara seçimlerde Cumhuriyetçiler temsilciler meclisinde açık ara önde gidiyor, Senatoda ise Demokratlar çok az farkla önde. ABD Başkanı Joe Biden, 8 Kasım'da düzenlenen ara seçimlere ilişkin Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, 2024'te düzenlenecek başkanlık seçimleri için adaylık niyetinde olduğunu ve bu yıl sonuna kadar kesin bir karara varabileceğini söyledi. Binance ve FTX arasında yaşınan gerginlikle başlayan süreç Bitcoin'de yaşanan kayıpların derinleşmesine neden oluyor. Bitcoin'in fiyatı yaklaşık 2 yılın ardından ilk kez 16 bin doların altına düştü. Bitcoin fiyatı bu sabah 16.300 USD seviyesinde. ABD'de bugün açıklanacak tüketici enflasyonunun sınırlı biçimde gerilemesi bekleniyor. Sınırlı bir düşüş, Fed'den 75 baz puanlık faiz artış beklentisini teyit edebilir. Ancak bazı ekonomistler şimdiden Fed’den 14 Aralık’ta faiz artış miktarına yönelik beklentilerini 75 baz puandan 50 baz puana düşürdü. Citigroup Ekonomistleri "enflasyonda yukarı yönlü bir sürpriz, dirençli istihdam verileriyle birlikte politika faizinin daha fazla yükselme riskini artırır" yorumunu yaptı. BNP Paribas ABD Ekonomisti Riccadonna "Eğer istihdam piyasası gücüyle bizi şaşırtıyorsa enflasyonda da farklı bir sonuç beklememeliyiz. İkisi birbirini takip edecektir" şeklinde konuştu. ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yeniden artışa geçerek %7,14'e yükseldi. Ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı son hafta %7,06'dan %7,14'e çıktı. Böylece faiz oranı, 10 haftalık yükselişin ardından önceki hafta kaydettiği gerileme sonrası yeniden artışa geçti. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,17'ye kadar yükselse de günü %4,10 seviyesinde tamamladı. DXY ise dün 109,4 seviyesine kadar gerilerken bu sabah 110,2 seviyesinde. EUR/USD paritesinin, dolar endeksindeki düşüşle birlikte 1,00 seviyesinin üzerindeki seyri devam ediyor. Petrol fiyatları yatay seyrini sürdürüyor. . Brent petrol bu sabah 92,6 dolar seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında satıcılı bir seyir görüyoruz. Bugün ABD vadelilerinde hafif pozitif bir görünüm var. VIX endeksi 26,1 seviyesinde. Bugün yurt dışında haftanın da en önemli verisi olan ABD enflasyon verisi açıklanacak. ABD'de TÜFE’de Eylül ayında aylık %0,4 ile beklentilerin üzerinde artış gerçekleşmiş, yıllık TÜFE de %8,2 ile beklentileri aşmıştı. Çekirdek TÜFE de Eylül’de aylık %0,6 ve yıllık %6,6 ile piyasa beklentilerinin üzerinde yükseliş göstermişti. Ekim ayı için beklenti, aylık manşet TÜFE’de %0,4’ten %0,6’ya artış olsa da yıllık bazda %8,2’den %7,9’a ve çekirdek TÜFE’de de %6,6’dan %6,5’e gerileme olması yönünde oluşuyor. ABD'de bugün açıklanacak tüketici enflasyonunun sınırlı biçimde gerilemesi bekleniyor. Beklentilerin gerçekleşmesi durumunda çekirdek enflasyonda 3 ay sonra ilk kez geri çekilme yaşanmış olacak. Tam tersi bir senaryo da geçerli olmakla birlikte enflasyon rakamlarının beklentilerden yüksek bir değer alması Fed’in daha kuvvetli adımlar atarak veya artırımların süresini uzatarak enflasyonu kontrol altına almak isteyebileceğine yönelik algı yaratabilir. Sınırlı bir düşüş, Fed'den 75 baz puanlık faiz artış beklentisini teyit edebilir.

Gelecek gündemde neler var? Bu hafta Cuma günü İngiltere’de 3. Çeyrek GSYH değişimi verisi takip edilecek. Aynı gün Almanya’da TÜFE verisi ile ABD’de Michigan Tüketici Beklenti Endeksi de piyasalar tarafından takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı