news-details

Fed Oyunun Kurucusudur!

“Erdoğan: Trump’a ‘sizden de Patriot alabiliriz’ dedim”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde Reuters’a değerlendirmelerde bulundu. Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemine ilişkin, “Biz bütün bunlara rağmen bölgedeki barış için bu adımı atmak zorundaydık. Zira biliyorsunuz bu taarruz sistemi değil, savunma sistemi. Bizim de böyle bir savunma sistemine ihtiyacımız vardı.” dedi.

“Suudi Arabistan’da petrol üretimi geçici olarak durduruldu”

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, dün milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya ait 2 tesise silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) düzenlenen saldırı nedeniyle petrol üretiminin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. Enerji Bakanı bin Selman Suudi Arabistan haber ajansı SPA’da yer alan açıklamasında, Saudi Aramco’ya ait Bıkayk ve Hırays petrol tesislerinde üretimin geçici olarak durdurulduğunu, üretim kaybının stoklardan karşılanacağını ifade etti.

“Trump’tan “muhtemel bir saldırıya hazırız” mesajı”

ABD Başkanı Trump, Saudi Aramco’ya ait tesislerin vurulmasına ilişkin Twitter hesabından yeni bir açıklama yaptı. Trump, açıklamasında, “Suudi Arabistan petrol sahası saldırıya uğradı. Faili bildiğimize inanmak için sebebimiz var, teyide bağlı olarak biz (hedefe) kilitliyiz ve silahlarımız dolu. Fakat (Suudi Arabistan) Krallık’tan bu saldırının müsebbibinin kim olduğunu duymayı bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Pompeo Suudi petrol tesisleri saldırısında İran’ı suçladı”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan’daki iki petrol tesisine yapılan saldırı konusunda doğrudan İran’ı suçladı. Twitter hesabından yaptığı açıklamada Pompeo, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in diplomasi yapıyormuş gibi davranırken, Tahran’ın Suudi Arabistan’a yönelik 100’e yakın saldırının arkasında olduğunu savundu.

Haftanın Makro Teması

Fed – BoE – BoJ Faiz Kararları / İngiltere – Kanada Enflasyon / Almanya ZEW

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi 50 Günlük Basit Hareketli Ortalaması (%1,80) Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

18 Eylül Çarşamba Saat 21.30 Fed Başkanı Powell

Fed Oyunun Kurucusudur!

ECB’nin 2012 yılı benzeri şeklinde Euro’yu kurtarmak için elin gelen her şeyi yaparken, ECB’nin Fed’i nasıl tetikleyebileceği merak edilmektedir. ABD Başkanı Trump’ın gölgesinde ve etkisinden kalan Fed’in para politikasında 50 baz puan faiz indirimine (piyasa beklentisi 25 baz puan!) gitmesini bekliyoruz.

ABD ekonomisi faiz indirimlerini desteklemese bile neden böyle bir aksiyon alıyor sorusunun cevabında Fed’in dış dinamiklere kayıtsız kalamayacağı gösterilebilir. Çin ve Avrupa ekonomilerinde soğuma, PMI verilerinden 50 eşik seviyesi altında kritik negatif gelişmelerin devam etmesi, ABD – Çin arasında devam eden ticaret savaşlarının uzun dönemli net olarak tanımlanamayan negatif etkileri vs derken Fed içsel döngüsünden ziyade dışsal döngüye odaklanarak kendini cam fanus içinde tutma ihtimalini oldukça düşük olarak değerlendiriyoruz.

Fed faiz kararı ile BoE ve BOJ faiz kararlarını takip edeceğiz. 2 banka içinde para para politikasında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

Küresel risk algısında işler iyi giderken, ABD – Çin arasında ticaret savaşlarında geçici ateşkes algı/fiyat değişimlerine neden olmaktadır. Bu noktada ABD 10 yıllık tahvil faizinden 50 günlük basit hareketli ortalama %1,7939 seviyesini referans olarak takip ediyoruz. İlgili ortalama üzerinde kalıcılık risk algısında iyileşmenin sağlıklı olup olmadığını takip etmek için önemli olacaktır. Kalıcılık eşittir risk algısının pozitife dönmesi şeklinde yorumlanabilir.

TCMB’nin 325 baz puan faiz indirimi yapması ve enflasyon dinamiklerinde pozitif gelişmeleri vurgulaması sonrasında TRY değer kazanımı devam etmektedir. Yurt dışı pozitif risk algısının TCMB ile birleşmesi göreceli olarak kur dengelenmesi sağlamaktadır.

5 yıllık ülke risk primi (CDS) 400 seviyesi altında devam ederken, USDTRY paritesi ile benzer yönlü ilişki devam etmektedir.

Cumartesi günü Suudi Aramco’nun en büyük petrol üretim tesisi Abqaiq ve Khurais yapılarına drone saldırıları gerçekleştirildi. Tesislerin günlük üretim 5,7 milyon varil olarak belirtiliyor.

Saldırı nedeniyle petrol fiyatları haftaya sert yükselişle başladı. (%20 üzerinde kazanım ve grafikte boşluk!) Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamadan üretimin Pazartesi tekrar başlayabileceği belirtiliyor ancak tesisin geniş bir alanda oldukça karmaşık bir yapıya sahip olması soru işaretleri oluşturuyor.

Dikkat edilecekler;

– Üretim açığı Suudilerin stratejik petrol rezervinden karşılanacak. Ancak bu rezerv oldukça düşük, 3-4 haftalık dayanma gücü var. Bu süreye kadar tesis onarılırsa sorun kalmayabilir.

– Asıl sorun bundan sonraki süreçte teknolojinin bu tür saldırıları ne kadar kolaylaştırdığının görülmesi. Bu tür stratejik bölgelere oldukça düşük maliyetlerle risk alınmadan saldırılabilmesi petrol piyasasını bambaşka bir boyuta taşıyabilir.

– Saldırı İran destekli Husiler tarafından üstlenildi. ABD – İran görüşmelerine ilişkin beklentiler Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’ın istifası ardından ön plana çıkmıştı. Trump yönetiminin nasıl bir tavır izleyeceği takip edilecek

BİLGİLENDİRME:

İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.

GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş.