news-details

Asya’da alış ağırlıklı bir seyir izlenmekte

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD hisse endekslerindeki pozitif kapanışın ardından bu sabah Asya’da alış ağırlıklı bir seyir izlenmektedir. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %2,35, Topix Endeksi %2,11 artıda seyretmekte. Çin endekslerinde satıcılı bir seans mevcut; Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,86 geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi %0,41 yükseldi. Bu sabah Japonya’dan gelen verilere göre Asya devi ikinci çeyrekte yıllık %3,5 büyüyerek beklentiyi aştı; çeyreklik büyüme %0,9 ile beklentiyi geride bıraktı. Bugün piyasaların gündeminde Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararı öne çıkıyor. Temmuzda 50bp ile beklenti üzerinde faiz artırımına giden AMB’nin bugün de 50bp faiz artırması beklenmekte. Enflasyonla mücadelede 2011 yılından beri ilk kez temmuzda faiz artırımına giden AMB, daha fazla artırımın yolda olduğunun sinyalini vermişti. 2014 yılından bu yana süren negatif faiz dönemini sonlandıran bankanın mevduat faizi %0,00, ana refinansman operasyonlarına uyguladığı faiz oranı %0,50, marjinal borç verme faizi %0,75 seviyesinde bulunuyor. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun geçen ay %9’u aşarak çift hanelere yaklaşması ve EURUSD paritesinin yirmi yılın en düşük seviyelerini görmesinin ardından, resesyon beklentilerine rağmen bazı politika yapıcılardan gelen açıklamaların da etkisiyle 75bp faiz artırımı beklentisi de güç kazanmış durumda.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri hafta ortasında karışık bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,35 artarken FTSE 100 Endeksi %0,86 düştü. CAC 40 Endeksi ise günü yatay bir görünümle tamamladı. ABD hisse senedi piyasalarında %1’i aşan artışlar kaydedildi. Nasdaq Bileşik Endeksi %2,14’lük yükselişle yukarı yönlü hareketin öncüsü oldu. EUR/USD paritesi %1’lik artışla yeniden 1 seviyesine yükseldi. Dolar Endeksi (DXY) ise 109,6 puandan işlem gördü. Paralelinde ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi de 8,4bp’lik düşüşle %3,27 düzeyine geriledi. Eurostat’ın açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi’nde ikinci çeyrek büyüme rakamları beklentileri aştı. GSYİH 2Ç22’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,1 büyürken bu yılın ilk çeyreğine göre %0,8 büyüme kaydedildi. Fed’in bej kitap raporunda, önümüzdeki 6 ila 12 ay boyunca talebin daha da yumuşayacağına dair beklentilere dikkat çekilerek, gelecekteki ekonomik büyüme için görünüm genel olarak zayıf kaldığı belirtildi. Buna karşın Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faizlerin %4’ün üzerine çıkarılması ve bir süreliğine o seviyede tutulması gerektiğini yineledi. Akabinde Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard katıldığı konferansta, faiz oranlarını enflasyon kontrol altına alınmadan erken indirmenin riskli olabileceğini dile getirdi. Artan küresel resesyon endişeleri emtia fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam etmekte. Brent petrol dün %5’ten fazla düşerek Şubat 2022’den bu yana ilk defa varil başına 90USD’nin altında kapanış yaptı. Ons altın ise %1 değerlenerek 1.719USD’ye yükseldi.

 

BIST 100 Endeksi günün ilk işlem saatlerinde gelen satışlar ile bir müddet negatif bölgede seyretti. Günün geri kalan kısmında yukarı yönlü bir hareket içerisinde olan gösterge endeks kapanışı %0,34’lük artışla yaptı. Böylece kapanış rekor serisi korunarak 3.402,81 puana ulaştı. USD/TRY kuru yatay bant hareketini sürdürürken EUR/TRY kuru paritenin etkisiyle %1’lik artış kaydetti. Gram altınsa 8 TL değerlenerek 1.006 TL’ye yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre temmuzda 92,8mlr TL’lik açık veren nakit dengesinde ağustosta 28,7mlr TL’lik nakit fazlası oluştu.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı