news-details

Fx gündem

ABD’de eylül ayı TÜFE verisi aylık bazda %0,4 oranında artış kaydederken, yıllık TÜFE %8,2 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon 40 yılın zirvesine ulaşırken, ABD’de enflasyonun kalıcı olduğuna ilişkin endişeler güç kazandı. Beklentinin üzerinde gelen enflasyon rakamı Fed’e ilişkin agresif faiz artırım beklentilerini de perçinledi. Merkez bankalarının hamleleri ve ekonomik veri akışları önümüzdeki süreçte de risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    15:30 ABD – Perakende Satışlar Önem: Yüksek 

•    17:00 ABD – Michigan Tüketici Güveni Önem: Orta

Türkiye

TCMB Başkanı Ş. Kavcıoğlu, başta Avrupa olmak üzere resesyon konusunun çok sık gündeme geldiği bir dönemde, resesyonun konuşulmadığı tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin Astana'da görüştü. İki liderin görüşmesinde, Ukrayna ve ikili ilişkiler ele alındı. Rus medyasına göre Putin, Erdoğan ile ‘Türkiye’nin doğalgaz merkezi olması’ fikrini değerlendirdi. TCMB'nin brüt rezervleri geçen hafta 6,9 milyar dolar artış gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı N. Nebati, gelecek yıl G20 dönem başkanı olacak Hindistan'ın daveti üzerine G20 üyesi ülkelerden mevkidaşlarıyla bir araya geldi ve küresel ekonomiye ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Yurt içinde piyasa katılımcıları anketinin yayınlanması beklenirken, diğer yandan gündeme dair gelişmeler takip edilecek.

 

Euro Bölgesi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey ile politika tutarlılığının önemini görüştüklerini belirterek, "Sadece İngiltere'ye değil herkese mesajımız; maliye politikası para politikasını baltalamamalı." dedi. Georgieva, büyümenin pozitif olması halinde bile yükselen fiyatlar ve azalan gelirler nedeniyle bunun bir durgunluk gibi hissedileceğini aktardı. Bir diğer yandan, ABD ve Avrupa Birliği (AB), teknoloji sektöründe yakın iş birliğine devam etme konusunda anlaştığını, dijital sektördeki politika ve uygulamalar hakkında görüş ve bilgilerin paylaşıldığını açıkladı. Açıklamada tarafların, dijital sektörde adil rekabeti sağlamak ve teşvik etmek için iş birliği çabalarında kaydedilen ilerlemeyi değerlendirdikleri ifade edildi.

 

ABD

Dün ABD'de Eylül ayı TÜFE verileri açıklandı. Veriler, enflasyonun kalıcı olduğuna ilişkin sinyaller verdi. Yıllık enflasyon %8,2 ile beklentileri aştı. Beklenti %8,1 olması yönündeydi. Çekirdek enflasyon ise %6,6 ile 40 yılın zirvesine çıktı. Verilerin açıklanmasından hemen sonra Fed swapları Kasım'da 75 baz puanlık faiz artış beklentisinin yüzde 100 olduğunu gösterdi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkede beklentileri aşan enflasyon verisinin "daha yapacak çok işleri olduğunu" gösterdiğini ifade etti. Küresel ekonominin bir dizi acil makroekonomik zorlukla karşı karşıya olduğunu belirten Yellen, Avrupa'da olduğu gibi ABD'de de yüksek enflasyonu kontrol altına almak için çalışmaya devam ettiklerini vurguladı. Bugün ABD tarafında perakende satış verileri birincil veri olarak takip edilebilir.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı