news-details

DEVA Partili Avşar: "Hasar tespitte mühendis odalarından yararlanılmalı"

DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Cem Avşar, Türkiye’yi sarsan deprem felaketinin ardından alınması gereken acil önlemleri sıraladı.

Çadır tedariki, yurtdışı ve yurtiçi üreticilerinden kış şartlarına uygun şekilde hızlandırılmalı diyen Avşar, “Çadırların kurulumu için bölgeye yeterince personel sevk edilmeli. Etkilenen elektrik, doğalgaz ve enerjiyle ilgili altyapı tesislerinin acil onarımları yapılarak hizmete alınmalı. Bölgeye yakıt ikmal desteği sağlanmalı veya sürdürülmeli” dedi.

Salgın hastalıklar için tedbir alınmalı ve halk sağlığı uzmanlarının sahada olması, sahra hastanelerin kurulması hızlandırılmalı diye konuşan Avşar, “Bölge halkına deprem sonrası oluşan travmalardan arınmaları için psikososyal destek verilmeli. Kayıp sayısının teyidi için yakını kayıp olanların giriş yaparak kayıpları yazabileceği ve doğru kayıp sayısına erişilebilecek bir web sitesi kurulmalı” şeklinde konuştu.

Yağmacıların adli mercilere teslim edilmesi gerektiğini söyleyen Avşar, “Bölgedeki asayiş, can ve mal güvenliği sağlanmalı, gerekli güvenlik önlemleri alınmalı, suçlular ve yağmacılar adli mercilere teslim edilmeli. Depremin doğal bir sonucu olarak büyük bir göç dalgasının Adana’dan İstanbul’a kadar geniş coğrafyaya doğru gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Afet kaynaklı yurtiçi göçün sosyoekonomik etkileri için derhal kurullar oluşturulmalı.” diye konuştu.

Hasar tespitleri ile alakalı oluşturulacak süreçte İnşaat Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası’ndaki mühendislerden yararlanılması gerektiğini belirten Avşar, hazırlanan hasar tespit raporlarının şeffaflık içerisinde kamuoyu ile paylaşılmasını söyledi.

Özellikle riskli birey gruplarının, kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin ihtiyaçları önceliğinin olmasını söyleyen Avşar, afet bölgesine ise mobil tuvalet alımları yapılarak bölgeye sevkiyatı sağlanması gerektiğini ifade etti.

İl-ilçe ve köy yollarındaki ulaşım sorunları giderilmelidir diyen Avşar, sözlerine şöyle devam etti:

“Trafo ve şebeke tesisleri yeniden devreye alınmalı, acil jeneratör takviyesi yapılmalı. Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği’nin açıklamasına göre 2.451 baz istasyonu devre dışı kaldı. Devre dışı kalan bu aksaklıklar giderilmeli ve ‘Kesintisiz ve Güvenli Haberleşme Sistemleri’ tekrar kurulmalı.”

Önümüzdeki süreçte konuşacaklarını ve sorularını soracaklarını söyleyen Avşar, “Evet, yıkım çok büyük, alan çok geniş. Sahada bizzat yaşadık, gördük. Türkiye Afet Müdahale Planı, yani TAMP doğru uygulanamamıştır. AFAD’ın enkaz altındaki vatandaşlarımıza ulaşması doğru koordine edilememiş ve AFAD yetkilileri Hatay’a depremden saatler sonra girebilmiştir. Bunları önümüzdeki süreçte konuşacak, sorularımızı ayrıca soracağız.” dedi.

Hibya Haber Ajansı