news-details

Altın Avrupa Merkez Bankası kararı sonrası kayıp yaşadı

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararının açıklandığı günde altın hareketli bir günü geride bıraktı. Dünkü seansa 1718 dolar/ons seviyesinden başlayan sarı maden, Karar öncesi pozitif seyir izleyerek 1728 dolar/onsla son bir haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Ancak karar beklendiği gibi 75 baz puan faiz artırımı açıklanmasıyla altın satıcılı bir seyre döndü. AMB’nın bu kararı tarihi boyunca artırdığı en yüksek faiz olarak kayırlara geçse de Euro’nun güç kaybetmesine engel olamadı. Karar sonrası kameraların karşısına geçen Başkan Christine Lagarde büyümenin aşağı yönlü, enflasyonun ise yukarı yönlü olma riskiyle karşı karşıya olduklarını savundu. Tüm yaşananların ardından altın günü kırmızıda 1708 dolar/onstan yüzde 0,6 kayıpla tamamladı.

 

Gümüş ise altının aksine yeşilde bir günü tamamlamayı başarırken, son bir haftanın en yüksek seviyesinden geri döndü. 18,45 dolar/onstan seansa başlayan beyaz maden, 18,53 dolar/onstan seansı tamamlayarak yüzde 0,5 kazançla günü kapatmış oldu.

 

Platin rallisini devam ettirirken dünkü seansı da artıda kapatmayı başarırken son iki haftanın rallisinde işlem görmeye devam ediyor. 871 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan platin, 882 dolar/onstan kapanış yaparak yüzde 1,3 kazançla günü tamamladı.

 

Paladyum dünkü seansta günün en çok değer kazanan kıymetli madeni olarak öne çıkarken, yüzde 5’in üzerindeki günlük değer kazancıyla dikkatleri üzerine çekti. 2043 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan paladyum, 2142 dolar/onstan kapanış yaparak yüzde 5,3 kazançla günü tamamladı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü seansta işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 15 dolar/onsla gerçekleşirken, işlem hacmi ortalama bir seyir izledi. Toplamda 3.530 kg altın, 258 kg gümüş işlemiyle seans tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı