news-details

Para ve Mali politikaların teşviki ile endekslerde güçlü toparlanma

Haftanın ilk işlem gününde mali ve para politikaları alanlarında atılan güçlü adımların ardından, ABD Hükümetinde bütçe tasarısı konusunda anlaşmaya varıldığında yönelik haber akışları endekslerin toparlanması adına destek veriyor. Her ne kadar coronavirüsüne dair endişeli tablo devam etse de kısa vadeli olarak takip edilen bu kararlar endekslerin güçlü alımlarına katalizör etkisi yaratıyor. Diğer yandan dün Avrupa ve ABD’den gelen mart ayı PMI datalarında imalat sektörü beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, hizmetler sektörü sert kayıplar verdi. Özellikle sanayi sektörüne dair bu iyimserlik resesyon ihtimaline karşı sınırlı da olsa olumlu bir yorum olarak değerlendirildi. Hemen hemen her ülkede vaka sayısı artarak sürmekte ve tedaviye dair bir çözüm henüz geliştirilmiş değil. Bu nedenle veri akışının sakin olduğu bugünlerde haber başlıkları yakından takip edilecek. Bu sabah Asya piyasalarında pozitif bir hava var. Buna karşın dünkü gelen güçlü alımların ardından vadeliler kanadında negatif bir seyir hâkim. Ons altın ise 1600$ üzerinde işlem görüyor. Özellikle mali ve para politikalarının güçlü likidite desteği ile ons altında sert yükselişin ardından 1600$ üzerinde realizasyonun geldiği gözleniyor. Petrol fiyatlarında ise bu sabah %1 üzerinde prim izlenmekte.

Yurtiçi piyasalarda özellikle endeks kanadında dün global piyasalara paralel bir hareket izlendi. Endeks günü %5,98 yukarıda 89.286 puanla tamamladı. Kur cephesinde ise bu sabah 6,42 seviyesine doğru bir geri çekilme kaydedildi. Türkiye genelindeki vaka sayısında artışın devam ettiği dün akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Koca tarafından açıklandı. Genel olarak mali politikaların yanı sıra sosyal anlamda her türlü önlem sürüyor. Süreç yakından takip edilirken, konuya dair her türlü gelişme yakından izleniyor. Bugün yurtiçi piyasaların veri takvimi sakin. Global piyasalardaki harekete olan paralellik baz alındığında endeks için küresel fiyatlamaları göz önüne almakta fayda var. Kurda ise 6,40 – 6,45 bandı düşüş eğiliminin devam etmesi adına önemli olacak.

Para ve Mali politikaların teşviki ile endekslerde güçlü toparlanma…

Manşette Öne Çıkanlar

·         İngiltere Merkez Bankası Acil Likidite Tedbirleri uygulamaya koydu.

·         ABD Senatosu koronavirüs pandemisinin yarattığı ekonomik çöküşle mücadele için yapılan planlar kapsamında görüşülen teşvik paketinde uzlaşmaya vardı.

·         İspanya, KOBİ'lerin banka kredilerine %80'e varan garanti sağlayacak. Programın ilk diliminin büyüklüğü 20 milyar Euro olarak belirlendi.

·         Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Suudi Arabistan G20 Dönem Başkanı, G20 liderlerinin yarın gerçekleştirecekleri video konferansa katılacak.

·         Fed, bu hafta aldığı ticari mortgage destekli menkul kıymet alımı yapma kararını hayata geçirmek için varlık yönetim devi BlackRock ile  anlaştı.

·         Japonya’da gerçekleştirilecek 2020 Tokyo Olimpiyatları ertelendi.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay pozitif açılış yapması bekleniyor.


Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı