news-details

TOURMAG Turizm Dergisi ‘Aizanoi Antik Kenti’yle yayınlandı

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki antik kent, dünyadaki ilk borsanın kurulduğu yer...

Döneminde tahıl ve yün üretimi ile öne çıkmış. Aynı zamanda görkemli bir Zeus Tapınağı’na da ev sahipliği yapmakta. Tüm bu bilgiler ışığında Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun’un anlatımıyla antik kent tüm yönleriyle gözler önüne seriliyor.

Dünyaca ünlü gezi yazarı Saffet Emre Tonguç ise TOURMAG Turizm Dergisi için kaleme aldığı yazda antik kenti şu sözlerle anlattı: “1824 yılında Avrupalı gezginler tarafından dikkat çekilen kentteki ilk kazılar 1926’da başlamış. 1970’den bu yana da sürüyor. Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı burada. Ayrıca 15 bin kişilik tiyatrosu ve 13 bin 500 kişilik stadyumu, ne kadar kalabalık ve gelişmiş bir kent olduğunu gösteriyor. İki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu caddesi, köprüleri ve çok daha fazlasıyla gerçek bir kültür mirası...”

Dünyadan ve Türkiye'den haberler...

2023 yılının bu ilk sayısında dünyadan ve Türkiye’den çok sayıda turizm haberleri de yer aldı. İngilizce haberlerinde yer aldığı dergi sayfalarında Türkiye’nin 7 bölgesinden farklı şehirlere ait, başta tarih ve arkeoloji olmak üzere farklı konularda röportajlar, köşe yazıları ve duyurulara da yer verilmiş.

Hasankeyf'te bulunan ve Artuklu dönemine ait olan su şebekeleri, Antakya Antik Hipodrom'da ortaya çıkan eğlence ve oyun mekânları, Pisidia kazıları sonunda canlanacak Aziz Pavlus'un hac yolu dergiye konu olan haber başlıklarından bazıları…

Özel röportajlar

Dergi her zaman olduğu gibi gezi kültürüne dair özel söyleşilere de verdi. Ülkemizin tarihi ve kültürel mirasına tam 37 yıldır sahip çıkan,  FEST Travel seyahat Acentesi Yöneticisi Faruk Pekin, Pınar Baltacı’ya verdiği röportajda seyahat projelerinin yanı sıra ‘sürdürülebilir turizme dair önemli bilgiler sundu. Genç gezgin Beyzanur Kayış ise, gezme kültürünün zorluklarını kendi hayat hikayesinden örneklerle anlattı. GitmekLazım.com Yönetici Ortağı Serdar Şahin ise; “nehir gemisi turlarına talep artıyor.” dedi.

Gezdikleri ülke ve şehirleri büyük bir keyifle kaleme alan dergi yazarları yine farklı kültürlere dair ilginç bilgiler aktardı.   Yiğit Uygun “Ülkemizdeki antik kentler içinde gerçekten üst düzeyde... “ sözleriyle tanımladığı ‘Afrodisias’ Antik Kenti’ni yazdı. Melih Daşgın, kış aylarının vazgeçilmez şehirlerinden Kars’ı kaleme alırken, Ecem Altınkılıç damla sakızı kokulu bir Ada’yı eşsiz fotoğraflarla gözler önüne serdi…

Hibya Haber Ajansı