news-details

      Jeopolitik Gerilim ve Artan Tansiyon Dengeleri Zorluyor.

Hafta sonu S.Arabistan petrol üretim tesislerine yapılan insansız silahlı hava aracı saldırısı ardından sert yükselen petrol fiyatları S.Arabistan’ın saldırının İran silahlarıyla yapıldığı iddiaları ve konuya ilişkin Trump’ın yaptığı sert açıklamalar gerilimin dozunu yükseltirken hisse senetleri piyasalarında sert satışları beraberinde getirdi. Geçen haftayı 103.500 direncine yakın ve düşen doların etkisiyle yükselişle tamamlayan BİST100 endeksinde bir yandan Ankara gerçekleşen Ruhani-Putin-Erdoğan Zirvesini takip ederken diğer yandan gelişmelere ve yeniden 6,73 seviyesine yükselen dolar karşısında ilk işlem gününde %0,47 değer kaybı ve 482 puanlık düşüşle günü 102.589,71 puandan tamamladı.

Ankara Zirvesinin Ardından;

Erdoğan:

Siyasi Çözüm Umutlarını Yeşertecek Kararlar Aldık

Sınırdaki 4 milyon insanı etkileyecek yeni bir vahim tabloya izin veremeyiz.

DEAŞ ile mücadele altında terör örgütlerine destek verilmesinin kabul edilemezliğini vurguladık.

Türkiye olarak sınırlarımızın hemen bitişiğinde 4 milyon insanı etkileyecek yeni bir trajedi yaşanmasına seyirci kalamayız.

Ruhani:

ABD Suriye'yi Bölmeye Çalışmaktadır

ABD'nin kötü niyeti şuradan bellidir ki, yani Golan Tepeleri'ni, bir saldırgana bağışlamıştır. Bu tarihi olarak acayip bir şeydir.

Fıratın doğusu konusunda da ABD'nin hakimiyeti altındaki bölgelerde terörist gruplar var.

Suriye'nin yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmalıyız.

Putin:

Suriye'nin Kuzeyi Hükümetin Kontrolüne Geçmeli

Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekleyen üç ülkeyiz.

Artık bu komite Cenevre'de hızlıca çalışmaya başlamalıdır. Biz buna desteğe hazırız.

Suriye'nin kuzeyinde de IŞİD hücreleri aktif hale gelmektedir. O bölgede de istikrarın sağlanması bölgenin Suriye hükümetine geçmesiyle mümkün olacaktır.

Liderler:

Suriye meselesine ilaveten, son dönemde yaşanan bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile farklı alanlarda yürüttükleri işbirliğini ele almışlar ve aralarındaki ortak ekonomik ile ticari işbirliğini güçlendirme kararı almışlardır. İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ruhani’nin daveti üzerine, müteakip Üçlü Zirve’yi İran İslam Cumhuriyeti’nde yapmayı kararlaştırmışlardır.

BİST100

Avrupa ve ABD Borsalarında artan jeopolitik gerilim sonrası satış baskısı artarken Bist 100 endeksinde de yükselen doların ve petrol fiyatlarında yaşanan sert yükselişin baskısı hissediliyor. Endekste Bankacılık sektörü ve Havayolu şirketlerine gelen satışlar ardından sakinleyen doların etkisiyle değer kayıpları azalsa da endekste 101.300 önemli bir seviye olarak takibimizde. Yukarı yönlü hareketlerde ise 103.500 direnç olarak önemini korumakta. Dolar endeksi /Petrol ve Dolar rehberlerimiz olacak.. Bununla birlikte İran ve S.Arabistan dan gelecek açıklamalarda takibimizde olacak.

Manşette Neler Var

FED’in iki gün sürecek olan faiz toplantısı bugün başlıyor. Karar yarın akşam açıklanacak.

Avrupa Borsaları günü artan jeopolitik riskler ve gerilimle satıcılı kapatırken Küresel piyasalarda petrol fiyatları sert yükseldi. Altında artan risklerle yeniden 1500 dolar onsun üzerine çıktı.

Saudi Aramco'nun SİHA saldırıları sonrasında halka arz takviminde değişikliğe gitmeyeceği belirtildi. Aramco analist sunumunu 22 Eylül'de yapacak.

S. Arabistan Aramco saldırısında İran silahlarının kullanıldığını belirtti. Esper, Suudi Arabistan'ın Aramco petrol şirketine ait iki tesisin vurulmasına karşılık vermek üzere ortak ülkelerle çalıştıklarını açıkladı.

TÜİK, haziran ayı işsizlik oranını yüzde 13 olarak açıkladı. İşsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 2,8 puan artış kaydederken Türkiye'deki toplam işsiz sayısı 4 milyon 253 bin oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı merkezi yönetim bütçe dengesi, ağustos ayında 576,3 milyon TL fazla verdi. Bütçe açığı ocak-ağustos döneminde ise 68,1 milyar lira oldu.

A1 Capital Günlük Bülten